dag 2 polen


Bilder sen koncentrationslägret..

Dag 2 vi började med frukost vid åtta tiden när vi var färdiga sen så stod en buss & väntade på oss så åkte vi till Stutthof det tog ungefär en timme att ta sig dit, vi skulle ju besöka ett koncentrationsläger. Det var så sjukt kallt också, men det är inget man vill klaga på egentligen när man är där.. För det är ju sjukt hur hemskt det är på såna ställen egentligen, förstår inte hur man ens kan göra så mot någon annan människa. Raka av dom håret, ta bort deras namn & ge dom nummer, alla får randiga pyjamasar så dom ska se likadana ut. 

Vi hade en grym guide han hade själv varit på ett koncentrationsläger i 12 månader men kom ut när kriget tog slut, annars skulle han nog inte levt idag. När dom skulle sova, då var det tre stycken män i en våningsäng. Och ni ser på bilden hur små dom sängarna var, man tror också att det är bäst att sova högst upp för värmen stiger uppåt.. Men istället regnade det eller snöade in från taket, så man fick det i ansiktet ifall man sov högst upp. Det kröp även kryp ur sängarna som sög blod, så man fick sova för att inte bli psykad av krypen..

Och när dom skulle äta så mycket kalorier vi får på en dag får dom typ på några månader, dom fick nästan ingen mat alls det är därför dom flesta såg ut som skinn/ben. Dom testade även en massa olika "experiment" på dom, så dom kunde få nästan vilka sprutor som helst. Jag förstår inte hur man kan utsätta en annan människa för sånt, och alla skorna det är bara en liten liten del utav alla som är döda. Det fanns skor som var pyttesmå, bebisar. Dom blev också dödade, spelar ingen roll.. Man fick ha på sig en randig pyjamas och stora träskor. Alla hade det, så alla såg likadana ut. Skorna hade man för att man inte skulle kunna rymma, detta stället låg i en skog. Med hav omkring sig, och marken var lerig och mjuk. Allting var planerat så man inte skulle kunna rymma, sen när dom minst anade blev dom ihjäl gasade & sedan brändes dom upp. Det fanns sjukt mycket aska också från människorna..

Jag tänkte inte så mycket när jag var där, det var svårt att ta in allting i huvudet. Men nu när jag kollar på bilderna i efterhand och tänker så inser jag hur hemskt det var.. Jag kan verkligen inte fatta, spelar det någon roll ifall man är jude eller vad man nu är. Man ska inte göra såhär! 67 000 människor blev dödade på detta koncentrationslägret, säkert mycket mer än det..
Nu ser jag iallafall på ett annat sätt, alla är lika mycket värda. Spelar ingen roll vad man tror på eller hur man ser ut, tänk på det. Och om ni någon gång tycker ert liv är skit, det finns folk som har/hade det värre.. 

Kommentarer
Postat av: Anonym

6 miljoner judar blev dödade, inte 67 tusen..

2012-04-04 @ 11:23:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0